Cu o lună și jumătate înainte de începerea procesului de licențiere pentru sezonul următor, Viorel Duru, directorul sistemului național de licențiere din cadrul FRF, dă cărțile pe față.
Domnule Duru, cluburile din Liga I sunt pline de datorii. Ce se întâmplă cu licența? Sunt îngrijorat, dar aștept documentația de la cluburi, care va fi depusă conform unei planificări începând cu 15 martie.
Ce se întâmplă dacă cluburile au datorii neachitate până la 31 decembrie 2009? Noi evaluăm lucrurile pe baza bilanțului contabil încheiat la 31 decembrie 2009, dar datoriile pot fi achitate până pe 31 martie 2010. Restanțele financiare se referă la activitatea de transfer și la plata angajaților, în principal jucători și antrenori. Plus taxele către asigurările sociale.
Va exista toleranță? Nu poate exista așa ceva, decât în limita regulamentului de licențiere.
Cum să iei licența având datorii
Ce înseamnă asta? Achitarea datoriilor, în sensul regulamentului de licențiere, are mai multe înțelesuri. Fie plata efectivă, fie amânarea de plată cu acordul creditorului, fie deschiderea unui litigiu vizavi de datoria respectivă.
Statul e dat în judecată pentru a se trage de timp. Am înțeles bine? Cam așa ceva. Acest principiu al litigiului a funcționat de la începutul licențierii. Dacă în acte apare o datorie aflată în litigiu, ea este considerată achitată până la o decizie definitivă în justiție. Dar această metodă e valabilă mai mult la relațiile dintre cluburi. Când e vizat statul, completul de judecată poate respinge acțiunea din start dacă se consideră că este doar o tragere de timp.
Cum ar rămâne Steaua fără licență
Steaua are să mai dea Argeșului 700.000 £ pentru transferul lui Tănase. Poate Steaua să nu primească licența? FC Argeș e îndreptățită să solicite bani, dar, având conturile blocate, suma ar ajunge la trezorerie. Poate să depună memoriu, deși s-ar intrat sub incidența tezei a treia din regulament.
Adică în faza litigiului? Da. Steaua e interesată să se ajungă aici, iar Iulian Gherghișor, care cunoaște regulamentul de licențiere, chiar forțează nota pentru a-i lăsa pe cei de la FC Argeș să declare litigiu. În felul acesta suma respectivă nu va fi considerată datorie neachitată pentru că e un litigiu în termen.
Și dacă FC Argeș nu depune memoriu? Atunci Steaua va plăti suma, până pe 31 martie, pentru că riscă să nu-și ia licența. Nu vreau să comentez pe seama celor declarate de domnul Duru. Tot ce pot să spun este că noi vom plăti datoria către FC Argeș Iulian Gheorghișor, vicepreședinte FC Steaua
Dinamo nu poate amâna la nesfârșit datoriile Dinamo apărea la finele anului cu datorii la stat de aproape trei milioane de euro… Sper să le rezolve, dar va fi greu. Nu poți deschide litigii la nesfârșit, contestând datoriile. După decizia definitivă a justiției trebuie să le prinzi în contabilitate. Mai există varianta amânării la plată, dar e o lege care nu permite amânarea datoriilor vechi.
UEFA ne monitorizează? Da, mai ales după problemele din documentația de licențiere a cluburilor care au participat în cupele europene 2008-2009. Este vorba de Steaua, Dinamo, Rapid, Timișoara și Urziceni. Cele cinci nu au avut datorii neachitate, ci documentele nu erau cele solitate de regulament. FRF a fost amendată cu 70.000 de euro. Jumătate au fost plătiți imediat, jumătate au fost suspendați, urmând să fim monitorizați timp de doi ani.
„Lacuna Craiova”, acoperită de FRF Craiova a fost subiectul fierbinte al licenței din 2009. Vom mai avea situații de acest gen în 2010?Nu. Craiova și-a primit licența prin eludarea regulamentului de licențiere. Practic, restanțele financiare nu au fost achitate, ci transferate altei entități. Pentru a acoperi această lacună, în noul regulament de licențiere s-a trecut în mod explicit obligația de a se prezenta un bilanț consolidat.
Deci, Craiova n-a scăpat de pasivul de anul trecut. Trebuie să achite datoriile, de aia mă și atacă Mititelu pe unde mă prinde.
Vor lua toate cluburile licența? Cine iese din această primăvară are o șansă de a continua. Mi-e teamă însă că nu vor putea continua toate.
Știam de noul regulament care prevede prezentarea unui bilanț consolidat. Nu dețin detalii despre datoria de anul trecut Dan Idita, avocat Universitatea Craiova
Art. 42 punctul 9 Dacă solicitantul a transmis activul și/sau pasivul său unei alte entități (prin cesiune, fuziune, divizare, asociere etc.) atunci va întocmi situații financiare consolidate ca și cum entitățile ar fi o singură societate
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER